België

Voor het moment, Gamelin dingen te hebben gepland alles en verwacht 3 mogelijkheden:

1.Duitse aanval op de Maginot-linie: het is zeer goed verdedigd met bijna de helft van de beschikbare krachten (wat veel meer is dan oorspronkelijk gepland waar zijn functie zou moeten zijn om de troepen te redden …. die precies was (zie vorige N°) wat de Duitsers deden met de Siegfried-linie). Bovendien zijn 3 DCr terug in geval en het VIIe Leger Giraud, het enige Franse leger dat volledig gemotoriseerd is, is in hinderlaag achter Sedan in positie om de DCr aan zijn rechterkant in dit geval te versterken, om in België naar links te gaan in het geval nr. 2 dat we later zullen zien.

Achteraf gezien kan men alleen maar getroffen worden door de opmerkelijke positionering van de troepen door Gamelin die, als hij er was opgehouden, een hel van een probleem voor de Duitsers zou creëren en zelfs de strijd had kunnen winnen.

Brugge

2. Duitse aanval in België om de Franse vestingwerken om te keren: er is het IXde Leger Corap (DLM 2 en 2 DLC) en I tijdperk Blanchard (met 1 en 1 DCr DLC) die, met het Andere volledig gemotoriseerde leger van de alliantie, de British Expeditionary Force, naar het Albertkanaal oprukt en zich bij het Belgische leger voegt om de Duitse aanval tegen te gaan. De VII zal dan naar links draaien om ofwel de Duitsers te flankeren als ze breken, ofwel Duitsland af te weren en binnen te vallen als de Frans-Anglo-Belgische coalitie zich verzet.

Dit is het plan van Gamelin sinds 1935, sinds 1935 is hij daar gestopt en is er tot nu toe nooit van afgeweken, zelfs niet in september 1939, waar hij er de voorkeur aan gaf een unieke kans te missen om vast te houden aan zijn plan dat hij onfeilbaar acht.

7 Wonderen van belgië
Gamelin heeft ook een mogelijke variant van het Duitse plan gepland: de invasie van Nederland. In dit geval is het nutteloos, denkt hij, om de zevende achter Sedan te laten, want dat zou betekenen, denkt hij, dat de Duitsers een roterende manoeuvre van grotere omvang dan in 1914 noodzakelijkerwijs de gehele gepantserde troepenmacht erbij betrekken.

Probleem, de aanval van Holland, volgens het Duitse plan, maar Gamelin weet het niet, moet alleen de zaak zijn van de Luftwaffe en de SS en Goering denkt dat zijn parachutisten en zijn luchtlandingstroepen hetzelfde zullen kunnen doen als in Denemarken en zuid Noorwegen. In het geval dat een SS regiment van motorrijders zich moet haasten om zich aan te sluiten bij de parasol en de verovering te voltooien. Nederland is dus een kwestie van gepolitiseerde troepen alleen.

En, het moet begrepen worden, want er is geen Duitse voorbedachte rade in de zaak, de laatste is verre van de reactie van Gamelin TOTAL tegenstrijdig met zijn houding sinds 1935, is Gamelin zelf die de deur zal openen voor de Duitsers door de VIIe in Nederland te sturen voor het geval dat hij wordt aangevallen.

In de geest van de Generaal die altijd de 1ste klasse was, majoor van al zijn promoties, de slimste generaal ter wereld volgens de Franse propaganda, zou hij naast een Frans leger links van de Engelsen en hen, in geval van pensionering, zoals in 1914, dwingen de algemene beweging van de Franse legers te volgen door de 8 – 10 Nederlandse divisies toe te voegen aan de Frans-Anglo-Belgische coalitie.

Maar Gamelin wil meer doen en wil ook het equivalent winnen van wat de race naar de zee was na de Slag om de Marne in 1914. De meest intelligente man ter wereld en verandert, op het laatste moment, zowel de verrassing als de Engelsen van zijn eigen generaals, zijn defensieve tactiek sinds 1935, om een ontmoetingsslag met de Duitsers te aanvaarden en aan te gaan die, zoals elke ontmoetingsslag, per definitie gevaarlijker is.

Het idee is gebaseerd op de snelheid van beweging van de VII, die alleen efficiënt kan worden uitgevoerd met een goede bescherming van de lucht. Dit is precies wat er ontbreekt. De Franse luchtmacht zal zijn best doen….. ten nadele van de aanval van de Duitse konvooien die zich uitstrekken van Keulen tot aan de boswegen in de Ardennen en die de verkenningsvliegtuigen echter perfect hebben gedetecteerd. Geen enkele Franse bommenwerper zal deze zo kwetsbare kolommen tijdens deze beslissende dagen aanvallen. De Koninklijke Luchtmacht is, als ze dat wel is, erg verlegen om de Duitse jacht op Nederland te beoefenen. De Nederlandse luchtmacht wordt snel weggevaagd, de Duitse parachutisten en de luchtmacht bereiken, ondanks de zware verliezen, hun doelstellingen en Goering beveelt de strategische bombardementen op Rotterdam, nu de Fransen de grens oversteken.

You may also like...