België4Ever

Alleen de fusie van de gemeenten kan Molenbeek redden

Ik heb een voorliefde voor Molenbeek, omdat ik er 6 jaar heb gewoond. Hoe triest om haar zo mishandeld te zien door de media over de hele wereld, hoe triest om haar te zien worden, als ze niet altijd is geweest, een eenvoudig politiek object dat door de een of de ander wordt gebruikt om het moeras waarin we al een week zwemmen uit te leggen.

Deze slechte pers is zo omslachtig dat de vele projecten die bedoeld waren om het imago te verbeteren niet genoeg zijn, maar er zijn er veel: de ontwikkeling van Tour & Taxis met de komst van het Vlaams Parlement, het Ministerie van Leefmilieu van Brussel, een nieuwe brouwerij maar ook de komst, juist in de oude Belle-Vue brouwerijen, van een gloednieuw museum voor hedendaagse kunst. En dan was de buurt over het algemeen een paar jaar beter, wat een puinhoop.

Er zijn geen 36 oplossingen, ik ben nooit een groot voorstander geweest van debatten over fusies in Brussel, dit alles is veel te vervuild door de gemeenschap om het echt interessant te maken, maar de situatie is veranderd. Zelfs de gemeenschap, die al zo lang in het middelpunt van de Belgische politiek staat, lijkt te vervagen van de “nieuwe” uitdagingen waar we voor staan, waar Molenbeek voor staat.

Naast de centrale veiligheid en identiteitsvraagstukken moet de kwestie van imago en reputatie een prioriteit zijn. De situatie zal pas worden geregeld als de Brusselaars naar deze buurt durven te gaan, zolang het terrorisme en het Arabisch-islamitische communitarisme de enige referentie blijven.

Toegegeven, de taak lijkt absoluut onmogelijk en het is niet alleen een kwestie van verschijnen. Molenbeek, wat men ook doet, is en blijft lange tijd synoniem voor geweld, groepen jongeren, salafisten en ninjas. De realiteit is veel complexer, veel positiever, maar zal niets veranderen. Tabula rasa maken is het samenvoegen van de gemeenten, eindelijk.

Er zijn geen 36 oplossingen, we moeten tabula rasa, we moeten Molenbeek en zijn grenzen hoe dan ook volledig achterhaald verwijderen, we moeten deze virtuele muur en de echte werkelijkheid die het noorden en het zuiden van de stad scheidt frontaal en samen aanpakken, om een moedig beleid voor te stellen dat voor iedereen gemeenschappelijk is: met andere woorden, om de gemeenten samen te voegen.

De fusie van de gemeenten is de enige manier om Molenbeek te redden, dat zal de Ucclois niet bevallen, maar ze moeten begrijpen dat wat niet werkt in het Noorden altijd het Zuiden zal bereiken, het is de reputatie van de hele regio die lijdt.

You may also like...