Geschiedenis van de Muur- en Plafondindustrie

De muur- en plafondindustrie heeft een geschiedenis die verder reikt dan velen zouden verwachten. Van pleisterwerk tot de uitvinding van gipsplaten tot verschillende plafondsystemen, tot EIFS en stucwerksystemen, de industrie blijft groeien.

Wat biedt de industrie voor de toekomst?

1894 – gipsplaat / Grproc uitgevonden

Augustine Sackett vroeg in 1894 een patent aan voor de gipsplaat in de VS, maar deze werd pas in 1910 industrieel geproduceerd.

De naam Rigips-Platte wordt in de Duitstalige wereld ook vaak gebruikt als synoniem voor gipsplaat, omdat de eerste gipsplaten op het Europese vasteland vanaf 1938 in Riga (“Rigaer Gips”) werden geproduceerd. De naam Rigips is hiervan afgeleid en is een product- en fabrikantennaam, die inmiddels een algemene merknaam is geworden.

1958 – Spanplafond

Een verlaagd plafond is een secundair plafond, dat onder het (structurele) hoofdplafond wordt opgehangen.

Het kan ook worden aangeduid als een verlaagd plafond, T-bar plafond, spanplafond en is een belangrijk onderdeel van de moderne bouw en architectuur in zowel residentiële als commerciële toepassingen.

1967 – Grabber

Het begon allemaal met een idee voor een betere manier om gipsplaat te bevestigen en een betere gipsplaatschroef in 1967. Het is nu moeilijk voor te stellen, maar in die tijd werd de meeste gipsplaat opgehangen met gegalvaniseerde spijkers en een hamer. Grabber’s gipsplaatschroef met grove draad hielp de koers van de bouwindustrie te veranderen en maakte het werk gemakkelijker en efficiënter voor hangers.

Vijftig jaar later is Grabber een internationaal bedrijf dat duizenden professionele kwaliteitsproducten voor de bouwsector vertegenwoordigt.

1989 – Trim Tex

Joseph Koenig Sr., schrijft het keerpunt van het bedrijf toe aan zijn zoon, Joe Jr., die in 1989 bij zijn vader kwam. Joe Jr. omarmde en breidde zijn vaders visie uit met de ontwikkeling van vier gepatenteerde producten, de Pullaway Pre Mask L Bead, Magic Corner, Hideaway Expansion en Flex-Gridle. In 1990 verhuisde Trim-Tex naar een 63.000 vierkante meter grote faciliteit in Lincolnwood, waar het bedrijf sindsdien is uitgebreid tot 270.000 vierkante meter in 2017.

De passie, inspiratie en toewijding van het team onder leiding van Joe Jr. heeft Trim-Tex in staat gesteld om te voldoen aan de vraag naar een uitgebreid wereldwijd distributienetwerk.

Overzicht van de Plafond Patenten in de USA

Bron

You may also like...